Actuele stand van zaken rondom nieuwe aanmeldingen (laatst bijgewerkt: dd 06-12-2024)

Op dit moment heb ik een aanmeldstop voor individuele trajecten.

Voor partnerrelatietherapie, gezinstherapie en/of therapie voor kinderen en jongeren werk ik momenteel met een wachtlijst.

Aanmelding en behandeling

Je kunt je telefonisch of per mail bij mijn praktijk aanmelden (zie contact & bereikbaarheid). Via een korte vrijblijvende telefonische kennismaking kijk ik samen met jou of je op je plek bent binnen mijn praktijk. Is dat het geval, dan stuur ik je een intake-vragenlijst en plannen we een eerste intakegesprek. Gedurende vier intakesessies, kijken we samen of we een goede werkrelatie kunnen opbouwen en of het voor jou goed voelt. In deze fase brengen we je zorgzwaarte, klachten en geschiedenis in kaart en maken we samen een behandelplan met daarin jouw behandeldoelen.

Gedurende de behandeling zullen we ieder half jaar, en tussendoor wanneer nodig, aan de hand van dit plan jouw behandelproces evalueren. Samen bepalen we aan de hand van deze evaluaties, wanneer we de behandeling kunnen afronden. Tussendoor en aan het einde van de behandeling wil ik ook graag van je weten hoe je de behandeling ervaart en wat je daarin als prettig en minder prettig ervaart. Dit gaat mondeling en aan het einde via een vragenlijst.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar

Kinderen en jongeren tot 18 zijn van harte welkom in mijn praktijk voor behandeling. Op dit moment heb ik geen vaste contracten met gemeenten. Er worden wel kinderen of gezinnen naar mij doorverwezen via Spoor030. Check bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden voor vergoedingen. Wordt de zorg voor je kind niet vergoed, dan gelden de tarieven voor zelfbetalers (zie hieronder).

Wanneer ben je niet op je plek in mijn praktijk

Wanneer er sprake is van suïcidaliteit of psychoses of er is sprake van schadelijk gedrag dat erg op de voorgrond staat, zoals bijvoorbeeld zelfbeschadiging, suïcidaliteit, een eetstoornis of een verslaving, dan is een grotere praktijk of instelling met een breed multidisciplinair team meer passend om jou goed te kunnen ondersteunen tijdens jouw behandeling. Ook als een diagnostiekvraag naar een bepaalde DSM-classificatie echt op de voorgrond staat, bijvoorbeeld "heb ik Autisme of ADHD?", en niet zo zeer een psychotherapeutische behandelvraag, ben je minder op je plek in mijn praktijk. Uiteraard kan zo'n vraag soms wel deel uitmaken van of als vraag opkomen tijdens een behandeling.

Wanneer is er sprak van vergoede zorg

Psychotherapie wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit je basisverzekering, wanneer er sprake is of een vermoeden van een DSM-diagnose, je 18 jaar of ouder bent en je een verwijsbrief hebt van een huisarts, een medisch specialist of een regiebehandelaar (als je al binnen de GGZ in behandeling bent). Op deze verwijsbrief moet staan dat er sprake is of een vermoeden van een DSM-diagnose en of er verwezen wordt naar de basis GGZ of de Specialistische GGZ. Ook moet de AGB-code van de verwijzer in de brief staan. Niet alle DSM-diagnoses vallen tegenwoordig onder vergoede zorg, kijk hier welke niet.

Gezins- en/of relatietherapie kan soms ook worden vergoed, wanneer er bij één van beide partners of ouders sprake is van een DSM-diagnose en de systeemtherapie onderdeel vormt van het behandelplan.

Zorgprestatiemodel

Sinds januari 2022 is er in de GGZ een nieuw bekostigingsmodel tot stand gekomen, het zorgprestatiemodel. Tijdens de intakefase kijken we daarom ook samen welke zorgvraagtypering voor jou van toepassing is. Hiermee wordt jouw zorgzwaarte bepaald. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst en op basis van de informatie, die uit de intake naar voren komt. Deze informatie komt op de factuur te staan voor de zorgverzekeraar, tenzij jij daar bezwaar tegen maakt. Los daarvan staat het behandelplan, wat gaat over jouw doelen, de focus en de inhoud van de therapie. Deze gaat uiteraard niet naar de zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over het zorgprestatiemodel (ZPM) zie deze link.

Vergoeding afhankelijk van je verzekering

Contracten voor 2024

Voor 2024 heb ik contracten met volgende zorgverzekeraars (en de zorgverzekeringslabels die daaronder hangen): Zilveren Kruis, Menzis, DSW en ASR. Heb je bij hen een polis, dan krijg je de therapie voor 100% vergoed minus je jaarlijkse eigen risico. De facturen van de genoten behandelsessies gaan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

Contracten voor 2025

Voor 2025 heb ik contracten met de volgende verzekeraars: Achmea (Zilveren Kruis, De Christelijke Zorgverzekeraar, De Friesland Zorgverzekeraar, FBTO, Interpolis en ZieZo), Menzis (Menzis, Anderzorg, Hema en VinkVink), CZ (CZ, CZdirect, Just, Nationale-Nederlanden, OHRA en Politie Zorg Polis (PZP)), DSW (DSW, RMA/RMO, Stad Holland en SZVK) en VGZ (VGZ, IZA, IZZ (VGZ voor de zorg), MVJP, UMC, Univé, VGZbewuzt, ZEKUR, ZEKUR natura en Zorgzaam). Ben je in 2025 bij deze zorgverzekeraars verzekerd, dan krijg je de therapie voor 100% vergoed minus je jaarlijkse eigen risico. De facturen van de genoten behandelsessies gaan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.

Vergoeding bij van verzekeraars zonder contract

Ben je 2024 of voor 2025 verzekerd bij een andere zorgverzekeraar, dan hierboven vermeld, dan krijg je ééns per maand rechtstreeks van mij een factuur voor je genoten behandelsessies, die je zelf moet declareren bij je zorgverzekeraar. Hoeveel je dan vergoed krijgt van de behandeling, hangt af van je type zorgverzekeraar en type polis dat je daar hebt. Helaas bestaan er in 2025 geen (restitutie-)polissen meer, waarbij je 100% van het NZA-tarief vergoed krijgt. (Vergoedingen 2024 | Contractvrije Psycholoog; Restitutiepolis 2024 | Consumentenbond).

Eigen risico

Standaard spreek je ieder jaar altijd eerst je eigen risico aan. Je betaalt dit bedrag maar één keer per jaar, dus als je in hetzelfde jaar al meer behandelingen of medische ingrepen hebt gehad of nog krijgt, hoef je dit bedrag maar één keer te betalen.

Tarieven volgens het NZA

Ik hanteer tarieven die jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) worden vastgesteld. De tarieven uit 2024, die van toepassing zijn op psychotherapie in een zelfstandige praktijk als de mijne, vind je op deze link.

Je betaalt alleen voor de directe tijd, dat is de tijd waarin wij fysiek, online of telefonisch therapiecontact hebben. Dat is ook de tijd die je op de factuur ziet. De indirecte tijd is de tijd, die ik besteed aan het maken van therapiesessieverslagen, een behandelplan en bijvoorbeeld een huisartsenbrief en deze tijd heeft de NZA in zijn tarieven mee berekend. Daarom is het NZA-tarief voor intake en onderzoek (die vallen onder diagnostiek) hoger, dan het tarief voor behandeling.

Tarieven individuele therapie of gezins- en relatietherapie zonder (vergoede) DSM-diagnose of 18-

Voor individuele therapie of gezins- en relatietherapie zonder (vergoede) DSM-diagnose, kun je de kosten niet declareren bij je zorgverzekeraar. Je hebt dan dus ook geen verwijzing nodig van de huisarts.

Voor individuele therapie reken ik het NZA-tarief voor onvergoede zorg dat voor 2024 is vastgesteld op 132,24 per sessie van 45 minuten directe tijd (inclusief de indirecte tijd voor verslaglegging) en 165,30 per sessie van 60 minuten directe tijd (inclusief de indirecte tijd voor verslaglegging).

Voor gezins- en relatietherapie reken ik 175 euro per behandelsessie van 75 minuten directe tijd (inclusief de indirecte tijd voor verslaglegging).

Verhinderd/No show tarief

Wanneer je verhinderd bent om te komen, wil ik je vragen om dit zo vroeg mogelijk te laten weten, echter uiterlijk 24 uur van te voren. Je kan je dan afmelden per mail of telefonisch of via de voicemail bij geen bereik. We kunnen een afspraak in overleg ook omzetten naar een beeldbelafspraak of een telefonische afspraak.

Lukt het niet om je op tijd af te melden, dan reken ik een no show tarief van 70 euro voor een gemiste sessie. Dit bedrag krijg je niet vergoed van je verzekeraar.